Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Snoezelen

Wat is snoezelen?

Als u Google eens loslaat op deze vraag, krijgt u heel wat verschillende definities.

Snoezelen of sensorische stimulatie is het aanbieden van zintuiglijke prikkels in een sfeervolle omgeving.

Het woord ‘snoezelen’ komt van ‘snuffelen’ en ‘doezelen’. Snuffelen staat meer voor de actieve zijde van snoezelen, het ontdekken en geprikkeld worden. Doezelen staat meer voor het passieve gedeelte, het genieten en ontspannen.

Bij het snoezelen worden alle zintuigen gestimuleerd en betekent voor vele mensen een meerwaarde.

Snoezelen heeft als doel om in contact te komen met elkaar. De nadruk ligt dus op SAMEN snoezelen, samen ontdekken en samen ontspannen.

Voor wie is snoezelen?

Snoezelen kan toegepast worden bij iedereen! De bekendste doelgroepen zijn wel kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of ouderen met dementie. Maar ook volwassen met een verstandelijke beperking, hoogsensitieve personen, kleuters en peuters zonder beperking ondervinden positieve effecten. Het is belangrijk op maat van de persoon te snoezelen en de interesses en wensen te respecteren. Snoezelen is geen wondermiddel en werkt dus ook niet bij iedereen. Gelukkig is snoezelen zeer breed en bieden wij binnen ons aanbod snoezelmaterialen voor ieder wat wils.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat snoezelen voordelen heeft voor de verschillende doelgroepen.

 

Kinderen

Zo vertonen kinderen met aanpassingsmoeilijkheden, na het snoezelen, minder agressief gedrag.

Het snoezelen zorgt ervoor dat de prikkelverwerking door het zenuwstelsel wordt gestimuleerd. De hartslag en bloeddruk dalen en in de meeste gevallen vermindert ook de spierspanning. Het snoezelen brengt hen tot rust. Bij kleinere kinderen is snoezelen goed voor de hoofdoriëntatie, het oogcontact en het opwekken van de algemene interesse.

Ook bij kinderen zonder beperking wordt snoezelen steeds meer toegepast, bijvoorbeeld in kinderdagverblijven of kleuterscholen. Kinderen leren hun zintuigen te gebruiken en krijgen een hechtere band met hun begeleider. Schoolse vaardigheden, zoals het waarnemen, de concentratie en het werk- en leergedrag verbeteren zichtbaar.

 

Ouderen

Ouderen met dementie zijn vaak in zichzelf gekeerd. Snoezelen zorgt voor een beter contact met de omgeving en de realiteit. Ouderen die regelmatig snoezelen doen ook vaker mee aan andere activiteiten. Ze zijn minder vaak geagiteerd en hebben minder depressieve gevoelens.

 

Snoezelen met het gezin

Snoezelen binnen het gezin zorgt voor een betere band onderling en biedt een leuke gezinsactiviteit.  Tijdens het snoezelmoment kunnen broers en zussen met en zonder beperking met elkaar in interactie gaan. Ouders geven aan dat ze even de beperking van hun kind vergeten en dat leidt tot een grotere betrokkenheid in de zorg en hogere levenskwaliteit van zowel de kinderen als de ouders. Het samenzijn als gezin in de ‘betoverende’ snoezelwereld staat op de voorgrond.

To Top
0