Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Verzwaring?

Er is al wat onderzoek gebeurd naar het gebruik van verzwaring, vooral dan verzwaringsdekens. Om het gebruik van verzwaarde materialen te verstaan, moeten we gaan kijken naar ‘diepe druk’.

Diepe druk ontstaat wanneer niet enkel de bovenste lagen van de huid geprikkeld worden, maar ook de onderliggende spieren, pezen en bindweefsel. Diepe druk wordt ervaren wanneer iemand stevig wordt vastgehouden, er (stevig) gewreven wordt op het lichaam, iemand onder een verzwaard deken ligt, een drukvest draagt enz. Diezelfde diepe druk in het lichaam ontstaat ook bij zware inspanning van de spieren.

Diepe druk zorgt bij velen voor ontspanning door het vrijkomen van serotonine en dopamine.

Verzwaring en diepe druk werkt niet voor iedereen, maar het kan een hulp zijn voor personen die last hebben van overprikkeling en moeilijk kunnen kalmeren, slaapproblemen hebben of prikkels moeilijk kunnen reguleren (zowel te veel als te weinig prikkels).

Belangrijk om te weten is dat er na 30 minuten toepassen van verzwaring gewenning optreedt en het effect dus verminderd. Het is nodig om voor afwisseling te zorgen. Dat kan door de druk op een ander lichaamsdeel toe te passen, het verzwaringsmateriaal weg te nemen of te bewegen tussendoor.

 

Welke materialen kan je gebruiken?

Welk verzwaringsmateriaal je gebruikt hangt af van de persoonlijke voorkeur en de toepassing. We zetten hieronder de mogelijkheden bij SnoezElke op een rijtje. 

Verzwaringsknuffels

Verzwaringsknuffels zijn gemakkelijk mee te nemen en zijn voor kinderen weinig stigmatiserend. Ze zien er leuk uit en er bestaan voor iedereen wel iets naar zijn smaak.
De knuffels komen voor in verschillende gewichten en vormen. Het nadeel is dat ze vaak kleiner zijn en daardoor maar op een deel van het lichaam druk kunnen geven.

Van slangen en hagedissen tot honden en katten, er zijn heel wat mogelijkheden. De huisdieren zijn hierbij ook populair voor ouderen met dementie, de herkenbaarheid kan zorgen  voor emotioneel comfort en verhoogt de kwaliteit van leven.

Het volledige gamma verzwaarde knuffels vind je hier.

Verzwaringskussens

Verzwaringskussens zijn nog steeds eenvoudig mee te nemen, maar zijn populairder voor volwassenen of jongeren. Deze doelgroep wil vaak niet meer gezien worden met een knuffel.
Onder de knuffels heb je de Senseez adaptable, dit is rond verzwarings- en trilkussen met een temperatuur-element. De Senseez komt voor met een bloemen- of camouflageprint.

Verder zijn er bij SnoezElke nog 3 soorten schootkussens te verkrijgen.
– Eentje met nopjes (rood of geel; 1,4kg of 2,3kg)
– Eentje met ribbels (blauw 1,3kg)
– Een wasbare waar de gewichten uit kunnen (4 x 500 gr)

Verzwaringsdekens

Verzwaarde dekens zijn ideaal voor moeilijke slapers of voor een ontspanningsmoment. Het gewicht en de grootte van de dekens zijn heel erg individueel verschillend.
Daarom hebben we ervoor gekozen deze niet in onze webshop aan te bieden, maar samen met jullie op zoek te gaan naar een geschikt deken op maat.

 

Er zijn nog wat andere opties om diepe druk toe te passen. Zo zijn er bijvoorbeeld ook zitzakken die voor verzwaring zorgen, verzwaringsvesten enz. Op dit moment zijn deze niet in ons gamma opgenomen, maar contacteer ons zeker om samen op zoek te gaan naar een geschikt product.

 

Bronnen

7 zintuigen . (2018, 1 januari). Wat is diepe druk? . Geraadpleegd op 13 april 2020, van https://7zintuigen.nl/wp-content/uploads/2018/07/2018-01-Wat-is-diepe-druk.pdf

 

GRANDIN, T. (1992). Calming Effects of Deep Touch Pressure in Patients with Autistic Disorder, College Students, and Animals. Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology2(1), 63–72. https://doi.org/10.1089/cap.1992.2.63

 

Gringras, P., Green, D., Wright, B., Rush, C., Sparrowhawk, M., Pratt, K., … Wiggs, L. (2014). Weighted Blankets and Sleep in Autistic Children–A Randomized Controlled Trial. PEDIATRICS134(2), 298–306. https://doi.org/10.1542/peds.2013-4285

 

Kennert, B. A., Harshorne, T. S., Kanouse, S., & Johnson, C. (2020). Parent survey of sleep problems among children with CHARGE syndrome. Research in Developmental Disabilities101. https://doi.org/10.1016/j.ridd.2020.103614

 

Summe, V., Baker, R. B., & Eichel, M. M. (2020). Safety, Feasibility, and Effectiveness of Weighted Blankets in the Care of Infants With Neonatal Abstinence Syndrome. Advances in Neonatal Care. https://doi.org/10.1097/anc.0000000000000724
To Top
0