Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Snoezelen en autisme?

April is autism-awareness month! Over de hele wereld zijn er deze maand interessante evenementen om autisme aandacht te geven. Autisme blijft moeilijk om te begrijpen, dus het is zeker goed dat er wat meer informatie wordt gegeven! Meer info over autisme vind je op www.autismevlaanderen.be

Maar wat is nu net de meerwaarde van snoezelen bij kinderen (of volwassenen) met autisme?

Snoezelen heeft als doel om gemakkelijker in contact te komen met anderen. Laat dit nu net een probleem zijn voor veel personen met autisme. Via de zintuigen kan je de communicatie stimuleren en het mooie ervan is dat spreken zelfs overbodig wordt. Er zijn voor elkaar en lichamelijk contact primeren.

Een snoezelruimte kan ook dienen als time-out-ruimte. Het kind met autisme heeft soms nood aan een plekje voor hem alleen om even afgezonderd te worden van de grote hoeveelheid prikkels die er zijn in deze wereld. In de snoezelruimte kan er gekozen worden voor een beperkt aantal prikkels. Het is dan wel belangrijk om in de snoezelruimte gerichte prikkels te geven, maar zeker geen overdaad. De keuze van het kind staat uiteraard op de eerste rij. Heeft het kind een voorkeur voor visuele stimulatie of wordt het daar net drukker van? Dit zijn aspecten die zeker moeten bekeken worden. Elk kind is anders, elk kind met autisme is anders.

Er is bewezen dat een snoezelruimte tot 50% van de storende en repetitieve gedragingen kan reduceren. Snoezelen heeft zelfs nog meer effect op agressie en zelfverwonding bij kinderen met autisme. Binnen het onderzoek was er een vermindering van 75% van deze handelingen.

Snoezelen heeft in het algemeen een positieve invloed op het welbevinden en het gevoel van eigenwaarde, ook bij deze doelgroep.

Waarom het niet eens proberen? Je kan bij SnoezElke terecht voor het huren van snoezelmaterialen. Wil je liever meer info om een eigen ruimte in te richten, contacteer ons, dan maken we een plan op maat!

Heb je zelf ervaring met autisme en snoezelen? Laat het weten in een reactie of via mail, blog@snoezelke.be

Tot snoezels!
Elke
www.snoezelke.be

Bronnen:
http://www.autism-help.org/intervention-multisensory-snoezelen.htm
http://www.participate-autisme.be/go/nl/autisme-begrijpen/wat-is-autisme/kenmerken-autisme.cfm
http://www.worldwidesnoezelen.nl/nl/clienten-nl/item/521-snoezelen-en-autisme-wat-zijn-de-mogelijkheden

To Top
0