Voor kinderen en personen met een fysieke beperking kan het soms moeilijk zijn om sommige snoezelmaterialen te gebruiken. Kleine knopjes, moeilijk vast te houden materialen en zware voorwerpen kunnen een hindernis zijn.
Gelukkig zijn er heel wat oplossingen voorhanden om snoezelen ook voor diegene met een motorische beperking haalbaar te maken!
Kies voor alternatieven
Soms kan het al voldoende zijn om andere materialen aan te bieden. Een voorbeeld hiervan is de bellenband. Deze bellenband is het perfecte alternatief voor de bellenstok wanneer iemand onvoldoende grijpkracht of grijpmogelijkheden heeft om de stok goed vast te houden.
De bellenband is eenvoudig rond het hand, arm of voet te bevestigen. Op die manier kan er toch muziek gemaakt worden met de belletjes.
Sommige producten bestaan in verschillende maten. Ook op die manier kan er gevarieerd worden. De Squigz – constructiemateriaal met zuignappen – bestaat zowel in een grote deluxe-versie als in de mini-uitvoering. Als de mini’s te fijn zijn om vlot mee te werken, kunnen de grotere stukjes toelaas bieden.
Wist je trouwens dat de Squigz leuk therapiemateriaal zijn om tweehandigheid te stimuleren?
Ook de Oogi bestaat in verschillende groottes.
Gebruik de snoezelmaterialen op een andere manier
De sensorische schijven zijn eigenlijk bedoeld om een pad te maken op de grond. Voor iemand die in een rolwagen zit is dit dus niet interessant. Je kan de schijven natuurlijk ook aan de muur hangen als sensorische muur. Ze blijven trouwens ook hangen aan een glazen oppervlak zoals een raam.
Pas de bestaande materialen aan
Je kan natuurlijk de bestaande materialen aanpassen zodat ze toegankelijk worden voor personen met een motorische beperking.
Handvaten kunnen bijvoorbeeld verbreed worden of er kan een houder aan bevestigd worden. De Gripofix is een voorbeeld van een hulpmiddel om een handvat te verzwaren, te verbreden of te bevestigen aan het hand. Zo kan je bijvoorbeeld de maracas of de stokjes van de xylofoon aanpassen. Wist je trouwens dat ook Mox hierbij kan helpen? Wanneer hij zich vastbijt in het handvat, heb je meteen een eenvoudigere greep.
Enkele ideeën voor creatieve zielen: De triangel kan aan een houder bevestigd worden zodat het met één hand bespeeld kan worden. De vloeistofloper of de regenboog regenbuis kan aan een draaischijf gehangen worden om op die manier ze eenvoudiger om te draaien.
Heb jij zelf ook creatieve aanpassing gedaan? Laat het ons zeker weten.
Soms is het moeilijk voor personen met een fysieke beperking om de snoezelmaterialen op batterijen of elektriciteit zelf aan- of uit te zetten. Gelukkig zijn er ook daarvoor oplossingen. Door een batterijonderbreker of tussenbakje te gebruiken, kunnen ze met een aangepaste drukknop de materialen bedienen. Deze knop is dan helemaal naar wens: hard of zacht drukken, met de voet, het hand of het hoofd, kleine knoppen of net hele grote.
Maar dat is niet alles! Je kan materialen op elektriciteit ook via de Ipad bedienen, via de Iclick. Dit is een tussenbakje waar 2 toestellen kunnen worden op aangesloten en die je dan vanop afstand kan bedienen met de Ipad.
Gebruik je een communicatietoestel met de optie omgevingsbediening? Dan is het mogelijk om een via een extra stopcontact bijvoorbeeld de bubble unit, kwallenlamp, projector of een ander snoezelmateriaal vanop die spraakcomputer te gebruiken.
Samen met andere bedrijven gaan we met jou op zoek naar een gepaste oplossing!
Heb jij zelf snoezelmaterialen die gebruikt worden door personen met een fysieke beperking? Hoe pas jij je snoezelruimte aan? Welke obstakels kom je tegen?
Laat ons zeker jouw ervaring weten 😉
Tot snoezels!
(Snoez)Elke x