Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Snoezelen aan huis

Snoezelen wordt steeds bekender. In veel zorginstellingen is er al een snoezelruimte of zijn er snoezelmaterialen aanwezig. Maar waarom zou je thuis snoezelen? Wat is de meerwaarde van snoezelen aan huis?

In Israël is er al heel wat onderzoek gebeurd rond snoezelen met de hele familie. Snoezelsessies waar ook ouders, broers, zussen en andere familieleden zijn toegelaten krijgen daar steeds meer erkenning.
Uit het onderzoek blijkt dat de familie zeer positief is over deze sessies. Ouders zagen hun kind genieten en in interactie gaan met zijn broers of zussen. Tijdens de snoezelsessies gaven de ouders aan dat ze even de beperking van hun kind konden vergeten.
De gevolgen van dit positief gevoel zijn geweldig: ouders waren na het snoezelen (nog) meer betrokken bij de zorg en er was een betere relatie binnen het gezin. Er is sprake van een hogere levenskwaliteit van zowel de ouders als het kind.

Verder spelen broers en zussen een belangrijke rol in het aanbieden van materiaal. Broers en zussen oefenen een voorbeeldfunctie uit. Het kind met een beperking kan de handelingen kopiëren en samen experimenteren met zijn brus.

Snoezelen wordt gezien als een belangrijke familie-activiteit. Het is niet altijd gemakkelijk om een leuke activiteit te vinden waar het hele gezin van geniet. Snoezelen kan gemakkelijk aangepast worden aan de verschillende gezinsleden en door de combinatie van experimenteren en ontspannen blijft het voor iedereen interessant.

Waarom het niet eens zelf uitproberen? Je kan eenvoudig snoezelmaterialen huren bij SnoezElke! Ben je compleet overtuigd en wil je zelf een ruimte inrichten? SnoezElke kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor je ruimte.

Contacteer ons vrijblijvend via contact@snoezelke.be of www.snoezelke.be

Bronnen:

Derie, persoonlijke communicatie, 15 april 2015

Nasser, K., Cahana, C., Kandel, I., Kessel, S., & Merrick, J. (2004, juli 3). Snoezelen: Children with intellectual dissability and working with the whole family. The scientific world JOURNAL, (4), pp. 500 – 506

Sachs, D. & Nasser, K. (2009) Facilititating Family occupations: Family member perceprions of a specialized environment for children. The american journal of oocupational therapy (63), pp. 453 – 462.

Snoezelcentrum (z.j.). Opgeroepen op 16 april 2016, van http://www.snoezelcentrum.nl

To Top
0