Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

10 tips voor een prikkelende vakantie

Het is weer zover, vakantie! Hoe hou je je kinderen twee maanden lang bezig op een verantwoorde manier? Hier zijn tien tips voor een prikkelende vakantie.

1. Waterplezier

Wie blaast er niet graag bellen? In Hidrodoe kan je bellen maken die zo groot zijn als jijzelf. Dit waterdoepark is verfrissend voor klein en groot. Fonteinen, een  speelboot, alles leren over water… Even tot rust komen kan in de 4D-cinema.

Hidrodoe is uitgeroepen tot beste familievriendelijk product van Vlaanderen 2017. Een bezoekje waard lijkt mij!

Ontdek Hidrodoe | HidrodoeAlle dagen open in juli en augustus
9u30 – 17u
Haanheuvel 7, Herentals
Rolstoeltoegankelijk
ong. 7,50 euro
Reservatie verplicht
www.hidrodoe.be

2. Aladdin loopt verloren

Kennen jullie ‘Belle en het beest’ nog? Dit Disney-sprookje is deze zomer te vinden als thema in Le Labyrinthe. De Waalse doolhof is deze zomer opgewaardeerd met spannende verhalen over Belle, het beest, de supersterke Gaston, mevrouw Theepot en al hun vrienden.

De maïsdoolhof is zo hoog dat ook volwassenen wel even gaan moeten zoeken. Los samen de raadsels op en vindt de weg naar buiten.
Ook aan de kleintjes is gedacht, want er is ook een doolhof speciaal voor de 3 tot 8-jarigen. En doe die schoenen maar uit op het prikkelgedeelte. 

Open van 31 juni tot 3 oktober 2021. Neem een kijkje op de website om de datums van de acteurs te zien.

Le Labyrinthe de Durbuy | Parc d'attractions insolite en BelgiqueReu Basse Commène, Barvaux-sur-Ourthe
Rolstoeltoegankelijk
14 euro (volw.) – 11 euro (kind) – gratis onder 3 jaar
Reservatie niet nodig
http://www.lelabyrinthe.be/nl/

3. Maak de reis leuk

Ga je op weg met de kinderen en is de reis altijd een hele opdracht? Zorg dat de reis een ontdekking op zich is. Er zijn hele leuke autospelletjes te vinden.
Enkele voorbeelden:
– Kenteken spotten: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/de-leukste-spelletjes-voor-onderweg/news/195/

– Maak een USB-stick of CD met meezingliedjes. Een karaoke-momentje maakt elke reis plots veel korter. Afbeeldingsresultaat voor spelletjes onderweg

– Kilometercadeautjes: Pak kleine cadeautjes in en vier de kilometerstand van de auto. Drie nullen achteraan de kilometerstand, dat is een groot cadeau. Kijk zeker eens in onze webshop, daar vind je zeker iets leuk!

– Vergeet de klassiekers niet zoals ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, om het langst zwijgen, gele auto…

4. Een reisgids op maat

Niets zo leuk als een reis voorbereiden. Alleen kan een gewone reisgids al snel te moeilijk zijn voor kinderen of personen met een beperking. Lonely Planet heeft daar iets op gevonden!

Lonely Planet – verboden voor ouders zijn reisgidsen op kindermaat. Maar dat is niet de enige. Na een beetje zoeken vind je zeker iets geschikt.
Heb je kunstenaars bij, probeer dan zeker de ‘Draw your map’-boekjes.

5. Snoezelen op het speelplein
Gaan je kinderen naar het speelplein? Vraag danAfbeeldingsresultaat voor snoezelen speelplein zeker eens aan de animatoren wat ze doen rond snoezelen. Elk speelplein kan ondersteund worden door de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking rond thema als snoezelen. In 2016 is er zelfs een extra brochure uitgebracht rond snoezelen op het speelplein. Ben je zelf animator en zegt het je wel iets om snoezelen te introduceren op het speelplein? Contacteer ons dan zeker en we geven je een duwtje in de rug. Snoezelen kan een grote meerwaarde betekenen op een speelplein, zowel voor kinderen met als zonder beperking. (En ook soms voor de animatoren 😉 )

6. De goede, oude kinderboerderij

Het is en blijft een klassieker: de kinderboerderij. Het blijft ongelooflijk wat een dier kan losmaken! Gerelateerde afbeeldingVind je de kinderboerderij maar niks? Ga gewoon langs bij een boer (die kan zeker wat hulp gebruiken), ga eens wandelen met de hond van de buren of ga wandelen en zoek zoveel mogelijk dieren.

Behalve de gewone kinderboerderijen zoals Diggie, zijn er ook steeds meer zorgboerderijen. Een voorbeeldje hiervan is Zorgboerderij Huppeldepup.

7. Messy Play time!

Wat is er plezanter dan jezelf vuil maken en smossen? Messy play is experimenteren met verschillende ‘vieze’ texturen zonder dat het ook echt lijkt alsof er een orkaan door je huis is gepasseerd.

Messy play kan overal en in verschillende thema’s. Buiten kan je het natuurlijk echt messy maken Afbeeldingsresultaat voor messy play gelli(denk aan water in de zandbak, spaghettiwormen, bloemen planten). Binnen is dat iets moeilijker. Dan kan Messy play Gelli een oplossing bieden. Eenvoudig te maken en even snel weer weg te gieten. In de blauwe gel kan je zeediertjes verstoppen of je kan er een Frozen-gelli van maken met blinkers en figuurtjes. Of kies voor rood en ga voor een echt lava-bad. Misschien lukt het zelfs om paars te maken 😉 

Laat je volledig gaan. De durvers kunnen een kleine zwembadje vullen met Gelli!

8. Vlieg eens weg!

Ook dit jaar is Vlieg weer van de partij. Vlieg is ondertussen een vaste waarde gevonden als het gaat om kindvriendelijke activiteiten in Vlaanderen. Van een kookworkshop tot een springkastelenfastival. Je vindt het bij Vlieg.

Deze activiteiten sprongen mij in het oog: Afbeeldingsresultaat voor uit met vlieg
Speelbos Everzwijnpark, Oud-Heverlee
De wereld van Kina, Gent
Volkssterrenwacht, Grimbergen

9. Experimenteren met karton

Vraag in bedrijven in de buurt naar kartonnen dozen! Hoe groter hoe leuker! Gerelateerde afbeelding

En meer moet je eigenlijk niet doen. Je zal zien hoe snel je tuin vol staat met kastelen, huizen, winkeltjes…

Zorg voor wat verf, help mee om deurtjes en ramen te snijden, geef wat inspiratie en hup ze zijn vertrokken voor een creatieve namiddag. Heb je nog oud behangpapier liggen? Dat maakt het allemaal nog echter!

10. Laat eens iemand anders kiezen

Als ouder of begeleider heb je soms wel stress: ‘Wat moet je nu weer verzinnen?’ Vergeet dan niet dat kinderen veel meer ideeën hebben dan jij 😉

Dus doe eens een dagje ‘Kinderen baas’. Zij kiezen de uitstap, het eten, het vervoersmiddel…

Gewoon eens de trein nemen kan al een hele belevenis zijn? Of waarom eens geen tandem huren?

Wat je ook doet deze zomer, geniet er voor 200% van! Voor je het weet is het weer september.

Tot Snoezels!

SnoezElke

PS: C&A maakte ook een leuke oplijsting voor een toffe vakantie! Je zal je zeker geen moment vervelen: https://www.c-and-a.com/be/nl/shop/spelenderwijs-natuur-ontdekken 

To Top
0